Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Φταίει μόνο η οικονομική κρίση άραγε;

Παραθέτω ένα απόσπασμα απο δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή" :

Μόνο το 7% των 30ρηδων δεν ζουν με τους γονείς τους

Ρεπορτάζ : Λίνα Γιάνναρου
(από την Καθημερινή)

Λίγο οι χαμηλοί μισθοί, λίγο η ακρίβεια, λίγο ο φόβος της ανεργίας, πολύ ασφυκτικοί οι οικογενειακοί δεσμοί και η οικονομική κρίση, και οι νέοι σπεύδουν βραδέως να εγκαταλείψουν την οικογενειακή εστία. Σύμφωνα με έρευνα, μόλις το 7% των νέων 20 - 29 ετών ζουν μόνοι τους και είναι οικονομικά ανεξάρτητοι. Ποσοστό 61% δηλώνουν οικονομικά εξαρτημένοι από τους γονείς τους και ζουν με αυτούς, ενώ 32% δηλώνουν οικονομικά ανεξάρτητοι αλλά... ζουν ακόμη με τους γονείς τους!


---------------------------------------

Μόλις το διάβασα αυτό, σκέφτηκα και προβληματίστηκα αν τελικά φταίει μόνο η οικονομική κρίση που οι νέοι αργούν σήμερα να φύγουν από το σπίτι τους.
Μήπως υπάρχει και ανασφάλεια (εδώ δένει και με το προηγούμενο θέμα)
για το αν θα τα καταφέρουν μόνοι τους;

Φυσικά πρέπει να τονίσω οτι η σημερινή εποχή έχει διαφορετικά δεδομένα και δεν μπορούμε να κάνουμε σύγκριση με το τι έκαναν οι δικοί μας πριν πολλά χρόνια στην ηλικία μας.

3 σχόλια:

  1. Σαφώς και οι χαμηλοί μισθοί και η οικονομική κρίση παίζουν σημαντικό ρόλο αλλά ένα ποσοστό των σημερινών 30αριδων μάλλον απλά βολεύεται! Αν δεν υπάρχει μια σοβαρή σχέση για συγκατοίκιση..γάμο...και πάει λέγοντας σου λέει ο άλλος γιατί να φύγω από το σπίτι μου!?
    Θα δουλεύω δεν θα πληρώνω ενοίκιο, λογαριασμούς, και ότι χρήματα βγάζω θα τα ξοδεύω για την καλοπέρασή μου, βόλτες, ταξίδια, ρούχα, κλπ..
    Σε ότι αφορά την ανασφάλεια σε αυτό το θέμα...τι να πω!! Κάποια στιγμή πρέπει ο άλλος να προσπαθήσει να πατήσει στα πόδια του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει βέβαια και ένα ποσοστό των 30αριδων που έχουν επιλέξει να κάνει καριέρα και έχει θέσει σε δεύτερη μοίρα το να κανει μια σοβαρή σχέση ή οικογενεια κλπ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η καριέρα δεν δικαιολογεί όμως το να μένεις με τους γονείς σου!! Η μόνη δικαιολογία που βλέπω είναι αυτή που ανέφερες στην αρχή...οικονομικά θέματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή