Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Η αξία της αναγνώρισης των λαθών μας....

Όλοι μας έχουμε κάνει λάθη στην ζωή μας, δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να μην το παραδέχεται. Μικρά ή μεγάλα λάθη, λάθη στις σχέσεις μας, λάθη στην δουλειά μας, λάθη στην καθημερινότητά μας κ.α αλλά αυτό είναι αναπόφευκτο όταν πρέπει να παίρνουμε αρκετές αποφάσεις καθημερινά. Και όμως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν παραδέχονται (ή τουλάχιστον το κάνουν με πολύ δυσκολία) ότι έχουν κάνει κάποιο σφάλμα, προσπαθώντας να ρίξουν το φταίξιμο είτε σε τρίτους είτε σε «αστάθμητους» παραγόντες. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω ακουσει την έκφραση : «ε εγώ σωστά τα έκανα, αλλά ήμουν άτυχος για μια ακόμα φορά» και άλλες παρόμοιες εκφράσεις με τις οποίες «μετατοπίζουν» αλλού το φταίξιμο χωρίς να κοιτάνε τι θα έπρεπε να κάνουνε καλύτερα πρώτα εκείνοι.

Σε ότι αφορά τους λόγους για τους οποίους δεν λέμε «ναι έκανα λάθος» θα ανέφερα ως κυριότερο τον εγωισμό που έχουμε όλοι μας. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τους πολιτικούς μας δεν νομίζω να υπάρχει.... Μετρημένοι στα δάχτυλα οι πολιτικοί που έχουν βγεί στον λαό και έχουν πει – ναι κάναμε λάθη. Δειλά δειλά μόνο εμφανίζεται κάποιος που λεει γενικά και αόριστα κάναμε λάθη.

Κατα την γνώμη μου η αναγνώριση των σφαλμάτων μας βοηθά αφενός να γίνουμε καλύτεροι, με το να αποφεύγουμε παρόμοιες κακοτοπιές στο μέλλον και δίνοντας μας περισσότερη εμπειρία και αφετέρου, θα τολμούσα να πώ, οτι δείχνουμε «ανωτερότητα» ως χαρακτήρες. Βέβαια δεν πρέπει να φτάνουμε και στο άλλο άκρο, παραδεχόμενοι σφάλματα που δεν έχουμε κάνει μόνο και μόνο για να μην «χαλάσουμε» την σχέση μας με κάποιον. Αλλά το τελευταίο θα το αναλύσω περισσότερο σε επόμενη συζήτηση .

Καλησπέρα!

8 σχόλια:

  1. Αν δεν μάθουμε να κατανούμε λάθη, να τα ξεπερνάμε και να τα διορθώνουμε... ποτέ δεν θα μεγαλώσουμε εσωτερικά. Ο Εγωισμός φαίνεται ισχυρός φίλος... αλλά επί της ουσίας σου παίρνει διπλά ότι φαίνεται ότι σου δίνει...

    Καλησπέρεςςςςςςςςςςςς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Μπατλερ : αν και ειναι γενικότερα λίγο υποκειμενικό να ορισεις τι είναι λάθος και σωστό,
    νομίζω υπάρχουν πράξεις μας που μπορούν σαφώς να οριστούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με βάση κάποιους κοινά αποδεκτούς κανόνες συμπεριφοράς. Αν δεν ειναι σαφές αυτό που λέω μπορώ να πω και παραδείγματα ;-)

    @ΟΔΟΙΠΟΡΟΣ : γι αυτο πρέπει να τον παραμερίζουμε τον εγωισμό όποτε χρειάζεται...

    Καλό βραδυ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τελικά απέμεινα ο μόνος αλάνθαστος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λάθη είμαστε, ανθρώπους κάνουμε!!!!

    Μέσα από τα λάθη μας ορίζουμε νέες πορείες.
    Η αναγνώριση τους δεν είναι απλά σημαντική, αλλά απαραίτητη για το ένα βήμα παραπέρα και για το ένα βήμα καλύτερο!

    Καλημέρα

    (φρρρρρρ....ουαουυυυυ...αλαλαγμός και σφύριγμα μαζί!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @nimertis κι εγω "ασφαλτος" είμαι, ασε τι γραφω .... :PPP

    Καλημέρα!

    @Τόνια μετά απο κάθε λάθος αλαλαγμός !!!

    Καλημέρα Τόνια!!! :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα συμφωνησω με τον Οδοίπορο πως δεν αρκει μονο να αναγνωριζουμε τα λαθη μας, αλλα πρεπει να τα παραδεχομαστε στον διπλανο μας, πραγμα που πιστευω πως ειναι πιο δυσκολο!! Και φυσικα οσο μπορουμε να τα διορθωνουμε και να προσπαθουμε να μην τα επαναλαβουμε!!! Αντε ας ριξω και εγω εναν αλαλαγμο!!! Οοοοουυυυυυυυυυ!!! :ppppppp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Venea : Ποσο δύσκολο ειναι μερικές φορές να πούμε μια συγνώμη!!

    Καλό απόγευμα, καλά να περάσετε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή