Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Οι καταλήψεις ώς μορφή κινητοποιήσεων σήμερα

Καταρχήν καλό φθινόπωρο σε όλους και καλή δύναμη να έχουμε όλοι.
Το θέμα των καταλήψεων μου ήρθε στο μυαλό αυτές τις μέρες διαβάζοντας ειδήσεις
που αναφέρονται σε κινητοποιήσεις/καταλήψεις που γίνονται σε σχολεία και θυμήθηκα κι
εγώ τα παιδικά μου χρόνια. Κάθε χρόνο τα ίδια γίνονται δηλαδή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις
όπου έχουμε κάποιο νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί οι κινητοποιήσεις είναι πιο δυναμικές.
Γύρω στο 1990 όταν πήγαινα 1η Γυμνασίου είχαμε τον νόμο Κοντογιαννόπουλου όπου έφερε μεγάλες αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα, και καταλήψεις που είχαν κρατήσει έξι (6) εβδομάδες, και τελικά ακυρώθηκε ο νόμος μετά και τα τραγικά γεγονότα με την δολοφονία του
καθηγητή Τεμπονέρα.
  
   Από τότε ακολούθησαν κι άλλες κινητοποιήσεις σε όσες προσπάθειες έγιναν για την αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος (βλέπε νόμο Αρσένη κλπ). Αντίστοιχες κινητοποιήσεις γίνονται σχεδόν κάθε χρόνο και στα Πανεπιστήμα/ΤΕΙ με καταλήψεις που αποφασίζονται απο τους φοιτητικούς συλλόγους (με "δημοκρατικές" διαδικασίες σε κάποιες περιπτώσεις).
Η απορία μου είναι αν πράγματι, οι καταλήψεις σήμερα μπορούν να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις των φοιτητών/μαθητών αλλά και τι πίεση μπορούν να ασκήσουν σε ανώτερο επίπεδο προκειμένου να επιτύχουν αλλαγές ή ακύρωση ενός νόμου.
    
    Το άλλο θέμα είναι οι δικαιολογίες και τα αιτήματα που επικαλούνται προκειμένου να γίνουν καταλήψεις. Ειδικά στην περίπτωση των σχολείων, έχω ακούσει πολύ αστείες δικαιολογίες, ενώ υπάρχουν πολύ σοβαρά θέματα που θα έπρεπε να τους απασχολούν για το μέλλον τους, και σε αυτά θα έπρεπε να επικεντρώνονται για να πιέσουν την ηγεσία του Υπουργείου. Έχω την εντύπωση οτι
οι καταλήψεις στα σχολεία γίνονται περισσότερο επειδή είναι μόδα, παρά για λόγους ουσίας και δεν προσφέρει κάτι στην εκπαιδευτική κοινότητα.

     Σε  ότι αφορά τα Πανεπιστήμια, επειδή τυχαίνει να είναι και ο χώρος εργασίας μου και βλέπω κάποια πράγματα από κοντά, η λογική των καταλήψεων παραμένει αν και για διαφορετικούς λόγους.
Για να πώ την αλήθεια δεν είναι και άσχημα που καθόμαστε όταν κάνουν κατάληψη (χεχε), αλλά
βλέποντας το θέμα γενικότερα δεν νομίζω οτι κερδίζουν κάτι οι φοιτητές με τις καταλήψεις. Ούτε πιέζουν κάποιους, ούτε γενικότερα έχει αλλάξει κάτι τόσα χρόνια με την ίδια μορφή κινητοποιήσεων.
     
    Ένα επιπλέον πρόβλημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα είναι και οτι δεν υπάρχει ενιαία γραμμή από όλους τους φοιτητές σχετικά με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις. Αρκετές παρατάξεις βάζουν μπροστά και το κομματικό συμφέρον και δεν ενδιαφέρονται τόσο για τα ζωτικά προβλήματα της εκπαίδευσης σε τοπικό (πανεπιστήμιο) αλλά και σε συνολικό επίπεδο. Δεν είναι λίγες οι φορές
που τσακώνονται οι παρατάξεις μεταξύ τους (όχι μόνο λεκτικά, αλλά και με προπυλακισμούς ή ακόμα και ξυλοδαρμούς). Οι δε αποφάσεις για κατάληψη σε κάποιες περιπτώσεις, λαμβάνονται με όχι και τόσο δημοκρατικό τρόπο.
   
   Την προηγούμενη χρονια για παραπάνω από έναν μήνα είχαμε καταλήψεις, χωρίς κανένα κέρδος για τους φοιτητές, με αποτέλεσμα εκτός απο τις εγγραφές να καθυστερήσει και η εξεταστική, και μετά να τρέχουν και να μην φτάνουν οι φοιτητές να δίνουν μαθήματα.

   Συνολικά θεωρώ οτι οι καταλήψεις ως μέσο πίεσης, και ως μέσο διεκδίκησης δίκαιων αιτημάτων θα πρέπει να είναι η ύστατη επιλογή και αφού θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια διαλόγου και διαπραγματεύσεων. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να υπάρχει και συνολική αποδοχή και συμπαράσταση από την κοινωνία και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.


Καλό μεσημέρι και καλό ΣΚ!!




5 σχόλια:

  1. Επίσημα αιτήματα σε ένα λύκειο

    Το χαρτί τουαλέτας δεν έχει λουλουδάκια
    Η τυρόπιτα είναι στρογγυλή


    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως δεν θέλουν και το χαρτί να είναι γκοφρέ για να μην ερεθίζεται ο ποπουδάκος τους;;; χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαν μαθητρια πραγματικα δεν θυμαμαι κανεναν σοβαρο λογο για τις περιβοητες καταληψεις...σαν φοιτηρια επισης...εκλεινε η σχολη κ κερδιζαμε κανενα τριημερο. Σαν καθηγητρια πλεον τα αστεια αιτηματα των μαθητων συνεχιζουν...μονο και μονο για να παρουν μερος στις καθιερωμενες πλεον καταληψεις του Οκτωβριου. Εκτος της Παιδειας τωρα...μαλλον τα ιδια βλεπω να ισχυουν...Δεν παιρνουμε τιποτα στα σοβαρα και φυσικα δεν εχουμε και κανενα αποτελεσμα...!!
    Αυταααα
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως βλέπεις και ειδικά τώρα με την διαθεσιμότητα, τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου!!

      Διαγραφή
  4. Ειχα καιρο να ερθω απο εδω απο το σπιτικο σου.Περασα για ν'αφησω τις ευχες μου.Tα πιο ομορφα Χριστουγεννα ευχομαι να περασεις κοντα μ αυτους που αγαπας και οτι ποθησεις να'χεις.ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ .Χρονια πολλα γεμάτα υγεια και του Χριστου η γέννηση ας μας φέρει ευτυχια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή