Κυριακή, 30 Μαΐου 2010

LOST – «Χαμένοι» ή «Αγνοούμενοι»;

Μια από τις καλύτερες σειρές που έχουμε δεί έφτασε στο τέλος της, μετά από 6 χρόνια συγκινήσεων, απρόσμενων εξελίξεων, συγκρούσεων και αναπάντητων ερωτημάτων Τελικά ήταν χαμένοι οι ήρωές μας ή απλά αγνοούμενοι; Εγώ θα ψήφιζα το πρώτο. Ήταν χαμένοι στην ζωή τους προτού πέσει το αεροπλάνο στο νησί. Στο νησί βρήκαν το νόημα της ζωής, της αγάπης, της φιλίας και όλων των υπόλοιπων αξιών που δεν είχαν βρεί στην ζωή τους μέχρι εκείνη την στιγμή.

Μετά το τέλος της σειράς έχουν βγεί από πάρα πολλούς θεωρίες σχετικά με όλα αυτά που είδαμε στο νησί. Τι από αυτά που είδαμε έγιναν και τι όχι; Ο καθένας ερμήνευσε το τελευταίο επεισόδιο με τον δικό του τρόπο, αν και, κατά γενική ομολογία, έμειναν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα. Και όμως η επιτυχία του LOST είναι αυτό ακριβώς το σημείο, άφηνε τον θεατή να αναπτύξει τις δικές του θεωρίες και σκέψεις σχετικά με το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από κάποιο συμβάν. Ας μην μακρυγορήσω άλλο όμως, ο σκοπός αυτής της ανάρτησης είναι να πω με λίγα λόγια τι είναι αυτό που έχω καταλάβει τόσο καιρό σχετικά με το συνέβη στο νησί εξ αρχής, αλλά και πώς αντιλαμβάνομαι το τέλος της σειράς.

Καταρχήν οτι συνέβη στο νησί από την στιγμή που έπεσε το αεροπλάνο (1η σεζόν) ήταν αληθινό. Αυτό νομίζω δεν μπορεί να αμφισβητηθεί (γιατί υπάρχουν κάποιοι που πιστεούν οτι σκοτώθηκαν όταν έπεσε το αεροπλάνο). Η σκηνή που ξεκινάει η σειρά με τον Τζάκ να είναι ξαπλωμένος και να ανοιγει το ματι, είναι παρόμοια με την σκηνή που πεθαίνει στο τελευταίο επεισόδιο όπου αυτή τη φορά κλείνει το μάτι (απο τις πλέον συγκινητικές σκηνές). Απο κει και πέρα επαναλαμβάνω ότι όσα έγιναν στην συνέχεια ήταν αληθινά: ο μάυρος καπνός, ο Ντέσμοντ να πληκτρολογεί τους αριθμούς κάθε 108 δευτερολεπτα για να σώσει το νησί, η σύγκρουση με τους «Άλλους» και όλα τα υπόλοιπα. Από κάποια στιγμή και μετά είχαν την εντύπωση ότι όλα αυτά γίνονται για κάποιο λόγο, αλλά μέχρι και τον 5ο κύκλο δεν μπορούσαν να τον προσδιορίσω. Ένα από τα καλά στοιχεία του LOST που έδιναν μεγάλο ενδιαφέρον είναι οτι κάθε φορά που μπορεί να λυνόταν ένα μυστήριο ανακάλυπτες οτι στο βάθος κρύβοταν πολύ περισσότερα πράγματα.

Ο Jacob ίσως είχε σχεδιάσει όλα αυτά απο την αρχή, δηλαδή ποιός θα αναλάβει να υπερασπιστεί το νησί μετά απο αυτόν (ο Τζάκι και μετά ο Hurley), και έψαχνε να βρεί τρόπο να σκοτώσει τον MIB (δεν μπορούσε να το κάνει ο ίδιος), και γι αυτό επέλεξε τους υποψήφιους για να εκπληρώσει αυτό το σκοπό. Η πηγή του νησιού όπως είδαμε, μάλλον ήταν κατά κάποιο τρόπο η καρδιά του νησιού που το προστάτευε. Το νησί από μόνο του είχε κάποιες ιδιαιτερότητες: διέθετε μια ανεξήγητη ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, δεν ήταν προσβάσιμο απο τον «έξω κόσμο» κλπ. Η καταστροφή της πηγής σήμαινε και καταστροφή του νησιού (αλλά όχι και του κόσμου όπως υπονοήθηκε σε κάποιες περιπτώσεις).

Στην 6η σεζόν είδαμε να εξιστορούνται δύο διαφορετικές πράγματικότητες που μέχρι το τέλος πιστεύαμε οτι είναι δύο παράλληλα παρόντα. Ένα στο νησί με τους εναπομείναντες πρωταγωνιστές και ένα που δείχνει την ζωή τους αφού δεν έχει πέσει το αεροπλάνο. Στο πρώτο επεισόδιο του 6ου κύκλου μάλιστα δείχνει μια εικόνα ενός βυθισμένου νησιού κάτι που δεν μπορώ να το εξηγήσω ακόμα.

Στο τελευταίο επεισόδιο είδαμε οτι δεν υπάρχει παράλληλο παρόν αλλά τα flash sideways είναι ένα είδος «εικονικής πραγματικότητας», ένα ενδιάμεσο στάδιο το οποίο δημιούργησαν οι ήρωες (πολλοί λένε οτι το έκανε ο Hurley όταν ανέλαβε να φυλάει το
νησί) προκειμένου να υπάρχει ένα μέρος όπου θα συναντηθούν οι «ψυχές» τους για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο (μεταθανάτια ζωή – παράδεισος ; ο καθένας το ερμηνεύει όπως νομίζει καλύτερα). Αυτό το ενδιάμεσο στάδιο δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά, άλλωστε ο πατέρας του Τζάκ του είπε οτι κάποιοι πέθαναν πρίν απο εσάς και άλλοι πολύ αργότερα (αυτοί που διασώθηκαν και έφυγαν τελικά απο το νησί). Στην εκκλησία όμως δεν ήταν όλοι παρόντες, κάποιοι έλειπαν π.χ ο Μάικλ και ο Γουώλτ και αυτό συνέβη γιατί δεν εκπλήρωσαν τελικά κάποιο σκοπό για τον οποίο βρίσκονταν στο νησί (π.χ ο Μαικλ πρόδωσε τους συντρόφους. Αυτοί που δεν εκπλήρωσαν τον σκοπό τους είναι καταδικασμένοι να μείνουν στο νησί μέχρι να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο και να βρούν τους υπόλοιπους συντρόφους τους .

Για μένα το LOST ήταν ένα ευχάριστο ταξίδι που κράτησε 6 χρόνια, που ίσως είχε και κάποια κακά στοιχεία, αλλά αυτό δεν αλλάζει την συνολικά καλή εικόνα που έχω κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν μια σειρά που τα είχε όλα: έντονα συναισθήματα, δράμα, δράση, επιστημονική φαντασία και το σίγουρο είναι οτι δεν έχανες σε κανένα το ενδιαφέρον σου και περίμενες με μεγάλη προσμονή να δείς το επόμενο επεισόδιο.

12 σχόλια:

 1. ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ:))))
  ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΣΕΙΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ετσι είναι καλό μήνα και σε εσένα Skroutzako :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η καλύτερη σειρά ever κατά την γνώμη μου!
  Περιπέτεια, αγωνία, έρωτας, δράση, συναίσθημα...
  Και οι χαρακτήρες...εξαιρετικοί!!Δεν υπήρχε περίπτωση νομίζω κάποιος να μην ταυτιστεί με τουλάχιστον ένα από τους χαρακτήρες και να μην περίμενε πως και πως το επόμενο επεισόδιο!

  Πολλοί βιάστηκαν να κριτικάρουν το τέλος! Οτι άφησε αναπάντητα ερωτήματα και πως τίποτα δεν ήταν ξεκάθαρο!! Αυτό είναι το ωραίο της υπόθεσης όμως!!
  O θεατής μπορεί να ερμηνέυσει το τέλος έτσι όπως αυτός επιθυμεί και του ταιριάζει. Έτσι δεν είναι εξάλλου και η ζωή? Μπερδεμένη και περισσότερο στους
  τόνους του γκρι και όχι στα "απόλυτα" του άσπρου και του μαύρου. Τίποτα δεν είναιξεκάθαρο, ειδικά όταν μπλέκονται χαρακτήρες και συναισθήματα.


  Το τελευταίο επεισόδιο ήταν άκρως συγκινητικό και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά! Μία μικρή ανασκόπηση στο παρελθόν με τις πιο δυνατές στιγμές
  της σειράς!!
  Θα συμφώνησω μαζί σου πως το lost ήταν ένα ευχάριστο ταξίδι και που μάλλον θα ξαναζήσω σύντομα!! ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αν και δεν έχω δει όλα τα επεισόδια είναι μια σειρά αξιόλογη η οποία κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον.Το τέλος μου άρεσε γιατί δεν στα δίνει όλά στο πιάτο.Μπορεί ο καθένας να δώσει τη δική του ερμηνεία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @Venea : Έτσι είναι Κατερίνα, η καλύτερη σειρά μεχρι σήμερα. Και δύσκολα θα ξαναδούμε κάτι τόσο καλό. Λες αμα το δούμε σε επανάληψη να λύσουμε κάποιες απορίες μας; :P

  @Συννεφάκι : Και έτσι πρέπει, να μην μας τα δίνουν στο πιάτο για να βάζουμε το μυαλουδάκι μας λίγο να δουλεύει! :-)

  Καλό βράδυ !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Σίγουρα!!! :-) Ετοιμάσου να περάσουμε ένα καλοκαίρι ανακαλύψεων!!! :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. gia mena itan mia apogoitefsi afou o ektos kiklos egine mono gia na ginei
  tha mporouse na xe klisei se 4 sezon isos kai oxi na to traviskoun toso
  marese me goitefse kai me apogoitefse

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Και για άλλους ηταν απογοητευση όπως λές, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές γνώμες για την σειρά γενικά αλλά και για το τέλος.

  Καλό βράδυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Καλησπέρα Χρήστο...Μπαίνω στο ιστολόγιο σου εδω και καιρό αλλα δεν ετυχε να αφησω ποτε καποιο σχολιο...
  Το Lost πρέπει να είμαι απο τους λίγους που δεν είδαν ποτε ούτε ενα επεισοδιο..
  Τωρα λοιπον που τελειωσε μου ηρθε εμένα να κάτσω να το δω. Μου το εδωσε μια φιλη μαζεμένο και ξεκίνησα μόλις σήμερα να το παρακολουθώ...Η αληθεια είναι πως απο την αρχη με κρατησε σε αγωμια με αποτελεσμα τωρα που σου γραφω να εχω δει μαζεμενα 4 επεισοδια...
  Θα δειξει και η συνεχεια!!!
  Καλο απογευμα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Καλημέρα Άννα καλωσήρθες, ελπίζω να βρίσκεις λίγο ενδιαφέρουσες τις αναρτήσεις μου!

  Μάλλον έτυχε και δεν την είδες ποτέ την σειρά, όσοι την ξεκινήσανε πάθανε μεγάλο κόλλημα :P (βλ. εμενα που ξενυχτούσα για να δω το τέλος μιας σεζόν),
  και να σκεφτείς οτι η αρχή δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν στο τέλος.
  Ίσως δεν έπρεπε να διαβάσεις και την ανάρτηση αφού δεν είχες δει καθόλου την σειρά ;-)

  Anyway, για κάθε απορία εδώ είμαστε!

  Καλημέρα και πάλι :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Καλώς σε βρήκα Χρηστο!
  Για να ειμαι εδω κάποιους μηνες...ε ενδιαφερουσες πολυ θα τις βρισκω...

  Διαβασα την αναρτηση αλλα δεν καταλαβα και πολλα γιατι ακομα ειμαι στη αρχη και καλα καλα δεν εχω μαθει τα ονοματα τους...
  Τωρα που θα κλεισει το σχολειο θα του δωσω να καταλαβει..Προς το παρον εχω ενα τρεξιμο και το σπιτι μου μοιαζει με εργοτάξιο...Παντου ψαλίδια, χαρτόνια, κολλες, χαρτονια ,χρυσοσκονες και λοιπά σχολικά...

  Να εχεις ενα ομορφο απογευμα,θα τα ξαναπουμε


  ΥΓ
  Αν παρεις καποια προσκληση απο καποια annakriti στο google talk εγω είμαι...σημερα το κατεβασα και προσθεσα και σενα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Αν και εχουν περάσει λίγα χρόνια από τότε που σταμάτησε να προβάλλεται το lost στην Ελληνική τηλεόραση, οφείλω να ομολογήσω ότι μου λείπει προσωπικά πάρα πολύ!! Θεωρώ ότι η τηλεόραση έχασε μεγάλο κομμάτι της αξίας της....αν και ειναι η ιδια υπεύθυνη που η συγκεκριμένη σειρά δεν είχε σε όλο τον κόσμο την απήχηση που έπρεπε....με ποιο τρόπο; Μα φυσικά γιατί αυτοί που κανόνιζαν το που και κάθε πότε θα παιχτεί το lost μάλλον μπέρδεψαν κάποια πράγματα!!!!! Τη μία το είχε το κρατικό κανάλι κάποια λογική αρχικά ώρα μετά το διέκοπταν για καλοκαίρι για να ξαναρχίσουν το 2ο πχ κύκλο σε διαφορετική ώρα από αύτή που έιχαμε συνηθήσει μετά το πήρε ο ΑΝΤ1 όχι για να συνεχίσει τους κύκλους κανονικά αλλα για να το παίξει από την αρχή και μετά το ....ΧΑΟΣ....ο κόσμος έχασε την μπάλα και δεν ήξερε τι του γινόταν. Αυτή η σειρά ηθελε συκγεκριμένο χειρισμό γιατι αλλιώς δεν καταλάβαινες την συνέχεια.Εγώ βέβαια την βρήκα την λύση...αγόρασα ολους τους κύκλους και ησύχασα αλλά είναι κρίμα για εκείνους που ήσαν φαν και δεν τους βγήκε εξαιτίας αυτών που ρυθμίζουν τα προγράμματα της Ελληνικής τηλεόρασης. Σ ' ένα πράγμα θα συμφωνήσω με ολους σας η καλύτερη σειρά ever γιατι συνδύαζε πολλά και διαφορετικά πράγματα μαζί !!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή