Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Επανάσταση εκ του... καναπέως (ή επανάσταση μέσω facebook)

Θα μπορούσε να είναι και κάτι λιγότερο απο το καναπέως, αλλά εντάξει μην γίνω και  χυδαίος!!
Καταρχήν καλή χρονιά εύχομαι σε όλους (σε όσους απομείνατε δηλαδή σε αυτό το ταπεινό ιστολόγιο).
Ένας από τους προβληματισμούς που έχω τους τελευταίους μήνες είναι και αυτός που αναφέρει ο τίτλος. Ολοένα και αυξάνονται αυτοί που ιντερνετικά εκφράζουν τις απόψεις τους, και προχωρούν ένα βήμα παραπάνω από όλους τους υπόλοιπους: 
  • Δημιουργούν γκρούπ του στύλ "Όλοι αύριο στο Σύνταγμα, να αντισταθούμε να φύγει η κυβέρνηση, να αλλάξουμε την χώρα κλπ κλπ", και βλέπεις χιλιάδες άλλοι να σχολιάζουν και να επεφημούν απο κάτω: 
"Θα είμαστε εκει", "δεν το χάνουμε με τίποτα", "θα τα αλλάξουμε ολα"...
Στα συγκεκριμένα group, γράφονται χιλιάδες χρήστες υποτίθεται οτι θα "συμμετεχουν" σε κάποιο event (δεν το κρύβω και εγώ το έχω κάνει).
  • καθημερινά γράφονται επαναστικά μηνύματα στο status των χρηστών στο facebook, το twitter και άλλα κοινωνικά δίκτυα.
  • άπειρα mail με κάποιο μήνυμα, που πρέπει να προωθήσουμε σε όλους
  • απειρες αναρτήσεις που να αφορούν το πώς μπορεί να αλλαχτεί η κατάσταση, και οτι θα πρέπει ο καθένας να ενεργοποιηθεί για να γίνει αυτό.
    Σε όλα τα παραπάνω βάζω και τον εαυτό μου μέσα (εντάξει σε πολύ μικροτερο βαθμό αλλά κι εγώ έχω μια μικρη συμμετοχή σε όλο αυτό που γίνεται). Στην πράξη βέβαια τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που γράφονται και λέγονται. Ας πούμε δηλώνουν 10000 άτομα συμμετοχή σε μια διαμαρτυρία, και στο τέλος πάνε ελάχιστοι. Οι υπόλοιποι; σπιτάκι είναι και λιάζονται, ή γράφουν στον υπολογιστή τους γιατί δεν πήγε κόσμος στην συγκέντρωση (!). Και μετά βεβαια ξαναστέλνουν μηνύματα "Παιδιά την άλλη Κυριακή όλοι μαζί για την ανατροπή". Οι υπερβολές δεν έχουν τελειωμό, να κάνουμε ντου, να κάψουμε την βουλή, να κρεμάσουμε τους 300. Λές και οι 300 ξεφυτρώσανε από μόνοι τους, δεν τους ψήφισε κάποιος (και σίγουρα πολλοί από αυτους που τους βρίζουν τους ψήφισαν).
Το έχω ξαναπεί οτι αν θέλεις να αλλάξεις κάτι, αυτό δεν μπορεί να γίνει από τον καναπέ με το laptop ή απο το γραφείο. Τα όπλα μας είναι η σωστή ενημέρωση (την οποία εμείς οι ίδιοι πρέπει να αναζητούμε και όχι να δεχόμαστε άκριτα οτι λένε κάποια  μέσα), η κριτική στάση απέναντι στα γεγονότα, η αντίδραση με κάθε νόμιμο τρόπο (π.χ απεργίες) απέναντι σε λανθασμένες πολιτικές και φυσικά εμείς αποφασίζουμε στις εκλογές ποιός θα μας εκπροσωπεί στο κοινοβούλιο, και τιμωρούμε όσους δεν ήταν συνεπής στις υποσχέσεις τους.

Αυτά τα ολίγα για σήμερα,
Καλή σας εβδομάδα!!

    

12 σχόλια:

  1. Καλή Χρονιά σε όλους και από εδώ....

    Έχεις δίκαιο 100% σε όσα γράφεις. Το διαδίκτυο σε όλες του τις εκφάνσεις είναι ένα μέσο που χρησιμοποιούμε όλοι για να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας. Το πεζοδρόμιο πάλι είναι ένα άλλο μέσο που κατά καιρούς έχουμε βρεθεί και μαζί, έχουμε φωνάξει έχουμε τρέξει να γλιτώσουμε από τα δακρυγόνα και άλλα πολλά....Έχουν υπάρξει και γεγονότα που έχουν κατεβάσει πολύ κόσμο στο δρόμο και θα υπάρξουν και άλλα πολλά.

    Κατάλαβα ότι η κατάσταση δε θα αλλάξει μόνο με διαδηλώσεις και θα αναπτύξω πιο κάτω τι εννοώ. Ας σταθούμε αρχικά όμως στις διαδηλώσεις. Για αυτές έχουν βρει τη λύση οι "καλοί μας άνθρωποι" καμιά εκατοστοί κουκουλοφόροι δήθεν αναρχικοί, μπαχαλάκιδες όπως θες πες τους και σε λίγη ώρα δεν μπορείς να σταθείς από τα δακρυγόνα και τη δύσπνοια, τις πέτρες και όλο αυτό το σκηνικό που στήνεται κάθε φορά και από τις δύο πλευρές, προβάλλεται από την τηλεόραση και έχει ως μόνα θύματα εμάς τους πολίτες που θέλουμε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας για το υπάρχον καθεστώς και φυσικά δεν μας αφήνουν...Το έχουμε δει το εργάκι πολλές φορές...Θα μου πεις και τι έγινε αν φας μερικά δακρυγόνα...τίποτα αλλά και να επιμένω σε αυτή την κατάσταση συνεχώς με διαδηλώσεις πάλι τίποτα δε γίνεται ουσιαστικά μεγάλο.Οι λαοπληθείς πορείες έχουν πετύχει κατά καιρούς πολλά. Είμαι υπέρ των διαδηλώσεων και τον κινητοποιήσεων αλλά με μέτρο και με σωστή οργάνωση κάτι που είχαν πετύχει με πολύ κόπο οι "αγανακτισμένοι" στο Σύνταγμα το καλοκαίρι και που με περίσσια τέχνη κατάφεραν να καταστρέψουν οι βαλτοί "γνωστοί-άγνωστοι"... Παρεμπιπτόντως οι αγανακτισμένοι και όλοι εμείς που ακολουθήσαμε από το fb οργανωθήκαμε. Υπάρρχουν όμως και πολλά ερωτήματα.

    Γιατί ας πούμε να κλείνει το μετρό στο Σύνταγμα; Γιατί κάθε τόσο να κλείνουν τα μαγαζιά στο κέντρο με το φόβο μην τα σπάσουν...Άνθρωποι δουλεύουν και εκεί και μάλιστα σε μια περίοδο "ισχνών αγελάδων" που τα μαγαζιά έχουν πάρα πολλά προβλήματα.

    Η αλλαγή δε θα έρθει μόνο από το πεζοδρόμιο ούτε από το διαδίκτυο. Την αλλαγή θα τη φέρει ο καθένας μόνος του αλλάζοντας τον εαυτό του σε πολλούς τομείς. Θα πάρει χρόνια είναι πάρα πολύ δύσκολο δεν ξέρω αν θα γίνει καν από τις γενιές που έρχονται, πάντως ακόμα πάμε προς τα κάτω όχι οικονομικά μόνο αλλά κυρίως ηθικά δεν έχουμε αρχίσει να ανεβαίνουμε...

    Όσο για το διαδίκτυο έχει και αυτό το ρόλο του...μη δίνεις σημασία στο πόσοι λένε ναι και πόσοι έρχονται τελικά δε σημαίνει τίποτα...Εδώ έξοδο κανονίζεις με τους φίλους σου και κάποιοι συστηματικά τελευταία στιγμή δεν έρχονται εκεί θα κολλήσουμε τώρα...

    Καλή Εβδομάδα
    και από εμένα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις κάποιο συγκεκριμένο άτομο στο μυαλό σου Κωστάκη; χαχαχα
      Κατά τα άλλα δεν θα διαφωνήσω σε αυτά που αναφέρεις, το διαδίκτυο παίζει το ρόλο του, αλλά δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε μόνο σε αυτό.

      Καλό βράδυ!!

      Διαγραφή
  2. Βρε Βρε και ο Κώστας εδώ... :)

    Εμένα πάντως με έχει κουράσει όλο αυτό. Οι διαμαρτυρίες, οι πορείες και οι απεργίες καλά κάνουν και γίνονται. Όποιος θέλει πάει, συμμετέχει, διαμαρτύρεται και καλά κάνει. Αλλά αυτό το πράγμα με τα status και τα Links στο fb με έχει κουράσει λιγάκι. Δεν σου κρύβω πως έχω κάνει απόκρυψη σε κάποια άτομα που συνεχώς βομβαρδίζουν με άρθρα απο χίλες δυο πηγές αμφιβολου αξιοπιστίας και σενάρια συνωμοσίας!

    Αυτά!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε εγώ να δείς πόσο έχω κουραστεί! Συνεχώς σενάρια συνωμοσίας και καταστροφολογίας, με αποκορύφωμα κάτι που άκουσα τελευταία απο συγγενικό μου πρόσωπο, οτι υπάρχουν στην Αθήνα 4.000.000 μουτζαχεντίν έτοιμοι να κάνουν πόλεμο και να μας τελειώσουν. Θεέ μου, θα τρελαθώ, θα πηδηχτώ από το παράθυρο!!

      Καλό βράδυ, φιλιά!!!!

      Διαγραφή
    2. Εντάξει δε διαφωνώ με την υπερβολή κάποιων και τον πανικό που ασυνείδητα οι περισσότεροι διασπείρουν...Πρέπει όμως να σχολιάσω τον ενσυνείδητο πανικό που προκαλεί ο τύπος σε όλες του τις μορφές προϊόν του οποίου εκφράζεται εν τέλη και από μερίδα του κόσμου στο διαδίκτυο....

      Διαγραφή
  3. ...Εγώ ένα έχω να πω. Όταν κάποιος με υστερία και τρόμο αναδημοσιεύει ότι βλακεία διαβάσει μάλλον δε πολυφιλτράρει τι είναι αυτό που διαβάζει ή ζει σε ένα συνωμοσιολογικό φόβο που συνεχώς επεκτείνεται σε όλους τους τομείς.

    Η ζωή είναι απλή. Κλείνεις τη τηλεόραση και υσηχάζεις. Όταν γίνουν οι εκλογές προσέχεις περισσότερο και δεν επιβραβέυεις ξανά τα ζόμπι του παρελθόντος για να πτωχεύσεις κι άλλο τελικά.

    Αν δε σου αρέσει το σύστημα, κάνε κάτι να το αλλάξεις, μέχρι και κάνε και δικό σου κόμμα στη τελική. Από το facebook τίποτα δε γίνεται, κανέναν δε βοήθησε ποτέ ένα like. Αν θες να δεις πραγματικά αλλαγή δες το V for Vendeta και πάρε ιδέες για αναδιάρθρωση της πλατείας συντάγματος και της Βουλής.
    Μπορώ να σε βοηθήσω κιόλας αλλά όχι αυτό το ΣΚ, πάω για Σκί!!!!

    Υ.Η Η τελευταία ατάκα είναι το απόσταγμα της φιλοσοφίας μου κι εμένα ως γνήσιου Έλληνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι εγώ αυτό κάνω πάντως, κλείνω την τηλεόραση και υσηχάζω!
    Δεν έχω σκοπό να τρελαθώ και να πανικοβληθώ με τις ιστορίες συνωμοσίας (ή συνομωσίας). Και γενικά το πολύ ιντερνετ μπορεί να βλάπτει μερικές φορές άμα δεν βάζεις και το ρημάδι το νιονιό να λειτουργήσει λίγο, δεν γινεται τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όχι και εσύ βρε Χρήστο!!!!!!!! Για όνομα με αυτό το Υσηχαζω-Υσηχια!!!!!
    Τόσα χρόνια προσπαθώ να το μάθω στον Γιώργο, τώρα άρχισες και εσύ;;;;;
    ΗΣΥΧΙΑ!!!!! Η πρώτα και μετά Υ!!!
    Απαπαππαπαπα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι εσύ τοσα χρόνια με ξέρεις και δεν έχεις καταλάβει πότε κάνω πλάκα και πότε όχι εεεε;;;;;; υσήχασες τώρα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελα βρε παιδάκι μου και τρομοκρατήθηκα. Φοβήθηκα μην είναι κολλητικό!!
    Υσήχασα Υσήχασα! :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σιγουρα ειναι βαρετα ολα αυτα και προκαλουν φοβο μερικες φορες.Απο τον καναπε ομως δεν γινεται ποτε κατι αξιολογο.
    Να εισαι καλα φιλε και καλη εβδομαδα να εχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ασε εγώ θέλω να πάω κομμωτήριο....Διάβασα πως η Μεργκελ ζήτησε να παραδοθεί η Κρήτη, ειρηνικά όμως...και θέλω να μαι σε ετοιμότητα...
    Δε ξέρω πότε θα γίνει η παράδοση αλλά φαντάζομαι θα με καλεσουν.

    Φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή