Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Η «σκοτεινή» μας πλευρά

Το θέμα της σημερινής ανάρτησης μου ήρθε στο μυαλό βλέποντας την σειρά Dexter. Για όποιον δεν την έχει δει πρόκειται για έναν κατά συρροή δολοφόνο ο οποίος έχει εκπαιδευτεί από μικρή ηλικία από τον πατέρα του την «τέχνη» της δολοφονίας και της απόκρυψης με οποιονδήποτε τρόπο της διπλής του ζωής. Εργαζόμενος την ημέρα στην αστυνομία του Μαϊάμι στην υπηρεσία του νόμου, ενώ την νύχτα αναλαμβάνει να «εκκαθαρίσει» τον κόσμο από τους πάσης φύσεως εγκληματίες. Φυσικά με οποιοδήποτε τίμημα αποκρύπτει από τον υπόλοιπο κόσμο την σκοτεινή πλευρά του εαυτού του και προσπαθεί να συμπεριφέρεται ως φυσιολογικός άνθρωπος.

Δεν πρόκειται να μιλήσω για serial killers, ούτε για το πώς σκέφτονται αυτά τα άτομα. Με αφορμή το concept της σειράς όμως, θα αναφερθώ σε κάτι το οποίο μας χαρακτηρίζει. Την σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας, μια πλευρά που δύσκολα κανείς μπορεί να δεί. Αλήθεια όλοι δεν έχουμε κάποια «μυστικά» κρυμμένα βαθιά μέσα μας τα οποία δεν αποκαλύπτουμε ούτε στους ανθρώπους που είναι δίπλα μας; Αυτό το κάτι που έχουμε μέσα μας, μπορεί να είναι απο το πιο απλό ως το πιο ιδιαίτερο, π.χ ένα λάθος που έχουμε κάνει στο παρελθόν και δεν θέλουμε ποτέ να μαθευτεί, ή αρνητικές συμπεριφορές που προσπαθούμε με κάθε τρόπο να μην τις βγάζουμε στην επιφάνεια, για να μην δώσουμε δικαίωμα να μας χαρακτηρίζουν άσχημα ή να φανερώσουμε αδυναμίες μας.

8 σχόλια:

  1. Πρώτα απ'όλα να πω πως το Dexter τα σπάει!! (Όπως λένε και τα παιδιά στο σχολείο :p) Δεν κρατιέμαι για την επόμενη season!!

    Σε ότι αφορά τώρα την "σκοτεινή" πλευρά του εαυτού μας, νομίζω πως όλοι έχουμε μια!!Θα είναι ψέματα να πει κάποιος πως δεν έχει μυστικά καλά φυλαγμένα κάπου βαθιά μέσα του.
    Είτε γιατί όπως είπες, προσπαθεί να μην βγάλει αρνητικές συμπεριφορές προς τα έξω,ή γιατί
    φοβάται να φανερώσει αλλά και ταυτόχρονα να παραδεχτεί τις αδυναμίες του ή γιατι απλά - όπως έχω ξαναπεί- έχει κάτι αρκετά πολύτιμο για να το μοιραστεί!!
    Πάντως δεν νομίζω πως είναι κάτι κακό. Για αυτό ίσως το "Σκοτεινή Πλευρά" να είναι λίγο υπερβολή. (εκτός και αν κάνεις καρριέρα Dexter φυσικά :pp)
    Θα έλεγα καλύτερα "Κρυφή Πλευρά".
    Όπως και να έχει, πάντα θα έρχεται η στιγμή και ο κατάλληλος άνθρωπος να του εκμυστηρευτούμε κάποιο από τα πιο βαθια μας μυστικά και πάντα θα δημιουργούνται καινούρια! :)
    Έτσι είναι η ζωη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να έχεις σκοτεινή πλευρά πρέπει να έχεις όγκο (να είσαι τρισδιάστατος), να σε φωτίζει κάτι και να μην περιστρέφεσαι.

    Κάποιοι άνθρωποι είναι επίπεδοι, οπότε έχουν μόνο μια πλευρά. Κάποιοι άλλοι δεν φωτίζονται από τίποτα, οπότε ζουν στο σκοτάδι. Τέλος, κάποιοι άλλοι είναι συνεχώς σε κίνηση, οπότε όλες οι πλευρές τους είναι στο φως.

    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ το Dexter δεν το έχω δει, ακούω όμως ότι αξίζει...

    Ωστόσο πιστεύω πως όσο υπάρχει φως πάντα θα υπάρχουν σκιές, και αυτά πορεύονται μαζί. Και έξω μας και μέσα μας, είναι στη φύση μας.

    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το μυστικό είναι να αποδεχθούμε τον εαυτό μας όπως είναι και με τις σκοτεινές και με τισ φωτεινές πλευρές του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Venea : χμμ ναι τωρα που το ξανασκεφτομαι, το κρυφη πλευρά θα ήταν καλύτερη έκφραση. μπορει να έρθει ο καταλληλος ανθρωπος αλλα εξαρτάται και απο εμας ποσο θελουμε να ανοιχτουμε.

    @s_pablo : το εθεσες σε επιστημονική βάση το ζήτημα.

    Καλημέρα και καλωσήρθες!

    @Οδοιπόρος : "Αξίζει να το δεις" ειναι καλή σειρα.

    Καλή σου μέρα

    @Συννεφάκι : και φυσικά να μας αποδεχτούν και οι γύρω μας με τις σκοτεινές και φωτεινές πλευρές μας.

    Καλημέρα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με κάλυψε ο Οδοιπόρος!

    Επίσης να πω έλεος με αυτές τις χαζοαμερικανιές που βλέπετε...αχαχαχα Μονο το Nip Τuk αξίζει (ή όπως γράφεται τελοσπάντων!) εξαιτίας του γιατρού-θεού!


    φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΕΝΑ ΖΕΣΤΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ.
    ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΚΑΙ ΓΩ ΜΕ ΤΟΝ ΟΔΟΙΠΟΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Coula : Ελα ελα που ειναι χαζοαμερικανιές, μια χαρά σειρές είναι.

    Καλό βράδυ Coula.

    @ Καλησπέρα και καλή εβδομάδα Skroytzako!

    ΑπάντησηΔιαγραφή